TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-02088

ADATSZOLGÁLTATÁS 

a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-7.1.1-16 konstrukció keretén belül megvalósított projekt kapcsán

Kedvezményezett neve: PERON MUSIC FOUNDATION ZENEMŰKIADÓ ÉS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-02088
Projekt címe: Hangszert neked
Támogatási összeg: 2.147.944 Ft

Projekt szakmai tartalmának, eredményeinek összefoglalása:

A programot befogadó helyi iskolák minden felső tagozatos osztályában és több helyen az alsó tagozatosok számára is megtartottuk az alternatív énekóránkat a korosztály igényeihez alkalmazkodva. A pontos időpontokat az iskola énektanárával és az iskola vezetőjével egyeztettük a tanév megkezdése után, továbbá a Tatabányai Tankerület engedélyét is kikértük az órák tartásához.

Egy iskolában, az osztályok számától függően, 12-16 órát tudunk a hangszerek bemutatására és kipróbálására szánni.

Az órákat aktív zenészek, oktatók tartották. Ez adja a program hitelességét is egyben, valamint összekapcsolja a meglévő zenészeket a leendő zenész palántákkal.

Az alternatív énekórák interaktívak, vidámak, a bemutatott, profin megszólaltatott hangszereket a gyerekek ki is próbálhatták az óra végén, kérdezhetnek róla, közelebbről megismerkedhettek vele, továbbá közös zenélésre is sor került.

 

Programunk:

1 óra – 45 perc

  • 5 perc bemutatkozás

Az előadók rövid bemutatkozása és ismerkedés a gyerekekkel

  • 5 perc zenével kapcsolatos közösségi játék

A játék segíti ráhangolni a gyerekeket a zenére és az oldott légkörben befogadóbbak lesznek

  • 20 perc a könnyűzenei hangszerek bemutatása

Az interaktív hangszerbemutatón profi kezek alatt szólalnak meg a hangszerek 1 ismert, cél csoport számára népszerű popdalon keresztül. A bemutatás közben a hangszer történetét is megtanulják a diákok, valamint azt, hogy mire használják ezeket a könnyűzenei hangszereket zenében. Találkozhatnak a dobbal, basszusgitárral, elektromos gitárral, akusztikus gitárral, szintetizátorral többek között.

  • 10 perc közös zenélés, levezetés

Mivel a zene egy csoportos tevékenység, ezért minden gyerek kap egy hangszert a kezébe, amiből az oktatók egy zenekart alkotnak. Így a tanulók megtapasztalhatják a közös zenélés erejét és közös élménnyel zárjuk az órát.

  • 10 perc hangszerek kipróbálása

A gyerekek a nekik szimpatikus hangszert kipróbálhatják, kérdezhetnek róla az előadóktól, kedvet kaphatnak a zenetanulására.

Összesen a Hangszert Neked projektben 14 tatabányai általános és középiskolában 3042 főt értünk el és 142 alkalmat tartottunk meg. Terveink szerint 15 iskolában tartottuk volna meg a rendhagyó órákat, de az aktuális járványügyi szabályozások, illetve a fertőzés veszély miatt az utolsó iskolába nem jutottunk el. Az órák lemondása nem befolyásolta a műszaki-szakmai eredmények megvalósulását. A 120. óra felett a foglalkozásokat önkéntes alapon tartottuk meg annak érdekében, hogy minden vállalt iskolába eljuthasson a nagy népszerűségnek örvendő program. Egy nap egymás után maximum 4 órát tartottunk meg egy adott iskolában, az osztályok számától függően.

Célcsoportunk az általános és középiskolás korosztály, ezen belül kiemelkedők a 3-8. osztályosok voltak. Látszólag is örömmel vettek részt a fiatalok és a pedagógusok is a programunkon. Sikerességét mutatja, hogy később visszatértek hozzánk, akár mint zenélni vágyó fiatal, vagy felnőtt, akár mint zenekedvelő koncertlátogató. Továbbá megnőtt az igény a hasonló interaktív zenei programok iránt a környező iskolákban, táborokban.

Projekt számszerűsíthető eredményei:

  • 14 tatabányai iskola
  • 3042 fő
  • 142 alkalom/óra