TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01364

ADATSZOLGÁLTATÁS 

a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-7.1.1-16 konstrukció keretén belül megvalósított projekt kapcsán

Kedvezményezett neve: Tatabánya MJV Tatabányai Múzeum
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01364
Projekt címe: „MÚLT APP” – virtuális városnéző séták Tatabánya múltjában
Támogatási összeg: 14.636.737 Ft

Projekt szakmai tartalmának, eredményeinek összefoglalása:

A “MÚLT APP” – VIRTUÁLIS VÁROSNÉZŐ SÉTÁK TATABÁNYA MÚLTJÁBAN című pályázatunk átfogó célja egy olyan, a város és környékének múltját – természeti-, régészeti-, hely-, ipartörténeti- és néprajzi értékeit – bemutató várostörténeti applikáció megvalósítása, mely egyrészt tájékozódási pontokat nyújt a város története iránt érdeklődő városlakóknak és látogatóknak, másrészt felhasználható a helytörténeti, és a tanórán kívüli oktatásban. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy bármely, a jelen turisztikai és kulturális programjait, lehetőségeit és egyéb, a tájékozódást segítő városapplikációhoz részeiben vagy egészében csatlakoztatható, ill. kiállítási célokra felhasználható legyen.

Egy olyan történelmi időutazásra invitálja az érdeklődőket, melynek során – előre megadott pontokon – az adott hely régészeti-történelmi múltjába kapnak virtuális, átélhető és rendkívül látványos, közérthető betekintést. Mivel a projekt két állomáshelye is a Tatabányai Múzeumhoz kötődik – az indulási pont központunkhoz (ahol a program is letöltésre kerülhet), és szabadtéri kiállító helyünkhöz, a nemzetközi hírű Bányászati és Ipari Skanzenhez, alapvető elvárás volt a kapcsolódó eszközpályázattal a szükséges technikai háttér kiépítése.

Az applikáció bárki számára ingyenesen letölthető google play áruházból, illetve ios rendszerekre is, az azoknak megfelelő storejából (áruházból). Tatabányai helyszínekkel lett szinkronizálva, de a világ bármely részéről elérhető az érdeklődők számára. A multimédiás információk a geolokalizációs pontokhoz kötődnek, amelyek a múzeumi központban beszerezhető QR-kód segítségével érhetőek el. A program lényege, hogy a régészeti lelőhelyeket, régi városképeket, összességében a város múltját az ide látogatók, érdeklődők számára a korabeli állapothoz hasonlóan mutassa be. A tervezett öt idősíknak megfelelően (jégkor, rómaikor, középkor, újkor, 19/20. század fordulója) készült el a VR fejlesztés.

Projekt számszerűsíthető eredményei:

Elsődleges eredmény az országosan is egyedülálló fejlesztés, aminek promotálása a múlt évben megkezdődött. Kb. 270 QR kódot juttatunk el tatabányai középiskolásokhoz. A projekt eszközfejlesztésének köszönhetően épült ki a Skanzen wifi hálózata.