TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00599

ADATSZOLGÁLTATÁS 

a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-7.1.1-16 konstrukció keretén belül megvalósított projekt kapcsán

Kedvezményezett neve: Tatabánya MJV Tatabányai Múzeum
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00599
Projekt címe: „Museum Week – Egy hét a múzeumban különleges programokkal”
Támogatási összeg: 3.600.000 Ft

Projekt szakmai tartalmának, eredményeinek összefoglalása:

A Museum Week olyan egyhetes, nemzetközi programsorozat, mely meghatározott tematika mentén egyéni programokkal valósult meg. 2021-ben, elsőként Magyarországról a Tatabányai Múzeum vett részt ezen a programon, melynek tematikája a Kreativitás volt. A programokat a járványügyi rendelkezések figyelembe vételével, a meghívott előadók és a vendégek biztonsága érdekében, egy kivétellel a Bányászati és Ipari Skanzenben valósítottuk meg.

A programelemek:

  • #OnceUponATimeEgyszer volt, hol nem volt. Influencer tárlatvezetésre vendégünk volt Esztergályos Patrik.
  • #WordsforThe FutureSzavak a jövőért. Metamorfózis – Ember és természet kapcsolata az ÁItaI-ér völgyében című kiállításunk alkalmas arra, hogy korunk környezeti problémáira is felhívja a figyelmet. Kortárs költőket hívtunk, akik slammelve mutatták be a kiállítást.
  • #BehindTheScenesKulisszák mögött és a #CaptionThis – Képaláírás. A Múzeum a tudományos kutatás helyszíne, az előadások a múzeumi másképp gondolkozással ismertették meg az érdeklődőket.
  • #ChildrensEyes Gyerekszemmel. A program mottója a Fény volt, esti kreatív programokon vehettek részt a gyerekek.
  • #ArtsEverywhereMűvészetek mindenhol. Központban a lyukkamera készítés és fotózás volt.
  • #Eureka – Megtaláltam. A szabaduló szobák technikájához hasonlóan, feladatok megoldása után lehetett eljutni a kincshez. Családi vetélkedő ajándékokkal.

Az egy hét alatt sokféle érdeklődésre számot tartó, színes és újszerű rendezvénnyel tudtunk jelentkezni. Sikerült a célcsoportjaink életmódjához, kultúra fogyasztási szokásaihoz a korábbiaktól eltérő módon közelíteni. A rendezvény előzetes szakmai terv és komoly, több hónapos szervezés után valósult meg. Különösen a pénteki, gyerekek számára meghirdetett, és a vasárnapi detektív játékos családi programra volt nagy az érdeklődés. A visszajelzések alapján elmondható, hogy van létjogosultsága ennek a rendezvénynek Tatabányán.

Projekt számszerűsíthető eredményei:

A látogatószám valamennyire elmaradt a várakozástól és a korábbi érdeklődéstől, ami sajnos a járványhelyzet okozta korlátozások következménye, hiszen oltási igazolvány nélkül nem fogadhattunk látogatókat. Az egy hét alatt hét különböző program valósult meg, közel 500 látogatóval, olyan látogatói csoportokat is sikerült megszólítanunk, akik kultúra fogyasztási szokásaiban nem, vagy alig szerepel múzeumi szolgáltatás. A programhoz kapcsolódó, eszközbeszerzési pályázaton pedig a közművelődési programok megtartásához szükséges kommunikációs eszközök beszerzésére került sor.