TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00602

ADATSZOLGÁLTATÁS 

a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-7.1.1-16 konstrukció keretén belül megvalósított projekt kapcsán

Kedvezményezett neve: TMJV Tatabányai Múzeum
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00602
Projekt címe: „Skanzen napi ribillió” – Bányajáték a skanzenben”
Támogatási összeg: 3.600.000 Ft

Projekt szakmai tartalmának, eredményeinek összefoglalása:

A Tatabányai Múzeum egyedülálló kiállítóhelye, a Bányászati és Ipari Skanzen Tatabánya múltjának méltó megőrzésére, a hagyományok művelésére és szervezett átadására rejt kitűnő lehetőségeket. A „SKANZEN NAPI RIBILLIÓ – BÁNYAJÁTÉK A SKANZENBEN” C. projekt célja a vállalkozó kedvű látogatók bevonása egy olyan múzeumi élménybe, melynek során a bányász múlt, a munka és a hétköznapok nehézségei vagy éppen örömei tárulnak fel úgy, hogy közben a közösségi kultúra értékei kerülnek a középpontba.

Az autentikus helyszín tehát adott volt, ehhez pedig interaktív programelemeket társítottunk: a felnőtt korosztálynak a kihívásokkal teli bányász vetélkedőt, egy csapatversenyt hét állomással, illetve a fiatalabb korosztálynak az ún. „BÁNYAMANÓKÉPZÉST”. A feladatok és az állomások mindegyike aktív fizikai és/vagy szellemi részvételt kívánt.

A Bányász hétpróba a következő állomáshelyekből állt össze:

  1. Sörpárbaj (Selmeci hagyományok felelevenítése)
  2. Csilletolás
  3. Bányászkvíz
  4. Szénceruzarajz
  5. Klecnikészítés
  6. Csillepakolás
  7. Bányamanó keresés

A programot ingyenes kreatív fotózás, saját Villám újság készítés (Termelési híradó) és a 2020 évi fiatalok koncertje (Quack zenekar, Bossa+ zenekar) színesítette.

A projekt jelentős eredménye volt, hogy a rendezvényen nem csak a vetélkedőre jelentkező csapatok és családtagjaik vettek részt, hanem a nekik szurkolók is, s mellettük még olyanok is ellátogattak a skanzenba, akik kimondottan valamelyik koncertre, vagy egyik-másik háttérprogramra voltak kíváncsiak. Terveinknek megfelelően sikerült az Y és Z célcsoport bevonása: a „BÁNYAMANÓKÉPZÉS” osztatlan sikert aratott a gyerekek körében, míg a koncert a tinédzser korosztályt is elérte. Meghívásunkat elfogadva külön állomáshelyet építettünk ki a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének, akik szintén őszinte örömmel vettek részt a programban.

Sikeresen megvalósítottuk a kapcsolódó eszközbeszerzést is, ami a rendezvény megvalósításához elengedhetetlen volt.

Projekt számszerűsíthető eredményei:

A megvalósított programok:

A projekt keretein belül két rendezvénysorozatot sikerült megvalósítanunk (2020. 08. 08. és 2021. 05. 29.), amik a következő elemekből álltak:

„Bányász hétpróba”

Bányamanó képzés

Saját Villám újság készítés (Termelési híradó)

Ingyenes kreatív fotózás

2020-ban fiatalokból álló együttesek koncertjei:

  • Quack zenekar
  • Bossa+ zenekar

 

A kapcsolódó eszközbeszerzés segítségével sikerült mindezt a tárgyak segítségével is átélhetővé tenni (pl. bányászsisakok, fejlámpák), illetve az időjárás viszontagságai ellenére vagy éppen a nagyobb érdeklődés esetére is komfortosabbá tenni (pl. sátor, sörpadok, reflektor).

A projekt során összesen 139 db eszközt szereztünk be (34 db kobak, 40 db fejlámpa, 10 db sörpadgarnitúra, 1 db rendezvénysátor, 4 db mászóalagút, 1 db csúszda, 40 db homokozó készlet, 5 db acél ásólapát, 4 db keretes fűrész).

A pandémia és az azt követő előírások ugyan megnehezítették mind a szervezést, mind pedig a megvalósítást, ennek ellenére – és a korlátozások betartása mellett – 401 fő látogatta meg rendezvényeinket.